სახლში მომზადებული ჩილის რეცეპტი

2 months ago 10

აი მარტივი და გემრიელი ჩილის რეცეპტი, რომელიც შეგიძლია სახლში მოამზადო. ის ძალიან კარგია როგორც სადილად, ასევე სტუმრების გასამასპინძლებლად.

ინგრედიენტები (4-6 ულუფისთვის):
ხორცი (სასურველია საქონლის, ან შერეული ღორისა და საქონლის ფარში) – 500 გ
ხახვი – 1 დიდი, წვრილად დაჭრილი
ნიორი – 2-3 კბილი, დაკეპილი
წითელი ლობიო (დაფასოებული ან კონსერვირებული) – 400 გ
პომიდვრის პასტა – 2 სუფრის კოვზი
დაკეპილი პომიდორი (კონსერვირებული ან ახალდაკეპილი) – 400 გ
ბულიონი ან წყალი – დაახლოებით 200 მლ
წითელი ტკბილი წიწაკა – 1 ცალი, დაჭრილი
ჩილის ფხვნილი ან ხმელი წიწაკა – გემოვნებით
დაფქული ქინძი – 1 ჩ. კ.
კუმინი – 1 ჩ. კ.
შავი პილპილი, მარილი – გემოვნებით
(არასავალდებულო): შაქარი – 1 ჩ. კ. (თუ მჟავიანობა მაღალია)
(არასავალდებულო): სიმინდი – 1 ჭიქა
(მოსართავად): ახალი ქინძი, არაჟანი, ჩედარი ან ავოკადო

მომზადების წესი:
ხახვის დაყენება: მოშუშე ხახვი მცენარეულ ზეთში საშუალო ცეცხლზე 5 წუთის განმავლობაში, სანამ გამჭვირვალე გახდება.
ხორცის დამატება: დაამატე ფარში და მოშუშე სანამ კარგად შეიბრაწება და წვენი გაუშრება (დაახლოებით 8-10 წუთი).
ნიორი და სანელებლები: დაუმატე ნიორი, კუმინი, დაფქული ქინძი, ჩილის ფხვნილი და კარგად აურიე. მოშუშე 1-2 წუთით.
ბოსტნეული და პომიდორი: დაუმატე წიწაკა, პომიდვრის პასტა, დაკეპილი პომიდორი და ბულიონი ან წყალი. კარგად აურიე.
ლობიოს დამატება: დაამატე ლობიო (თუ დაფასოებულია, წინასწარ მოხარშული), ცოტა მარილი, პილპილი და სურვილისამებრ ცოტაოდენი შაქარი მჟავიანობის გასაწონასწორებლად.
შეფუთვა და ხარშვა: დაახურე თავსახური და ხარშე დაბალ ცეცხლზე დაახლოებით 30-40 წუთით, დროდადრო ურიე. თუ საჭიროა, დაამატე ცოტა წყალი.
(არასავალდებულო): ბოლოს დაუმატე მოხარშული სიმინდი ან ქინძის ფოთლები.

მიტანა:
მოამზადე ცხელ-ცხელი. შეგიძლია მიირთვა:

თეთრ ბრინჯთან
ტორტილასთან
სიმინდის ჩიპსებთან
ან უბრალოდ, როგორც გულიანი კერძი ცალკე

სრულად წაკითხვა